EN

Održan 48. sastanak EPRA-e u Bratislavi

Redovito jesensko godišnje zasjedanje Europske platforme regulatornih tijela – EPRA održano je od 10. do 12. listopada 2018. u Bratislavi, okupljajući predstavnike više od 50 regulativnih tijela te medijske stručnjake i predstavnike drugih europskih organizacija, poput Vijeća Europe, Europskog audiovizualnog opservatorija  i  OESS-a.

Iz Agencije za elektroničke medije skupu su prisustvovali ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća Josip Popovac te njegov zamjenik Robert Tomljenović i član Vijeća za elektroničke medije Damir Bučević.

U skladu s Programom rada EPRA-e za 2018., plenarni paneli bili su posvećeni sljedećim temama „Javni servis i sadržaj od javnog interesa u digitalnom dobu: uloga regulatora“ i „Regulacija političke komunikacije i izazovi društvenih medija: koja je uloga regulatora?“.

U sklopu jesenskog zasjedanja EPRA-e održane su i tri paralelne radionice: prva na temu uloge regulatora u komercijalnim komunikacijama modernog doba, na drugoj radionici razmijenjena su iskustva i dobre prakse na temu postizanja veće raznolikosti u televizijskom i radijskom emitiranju, dok se treća radionica bavila temom nove Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama, s naglaskom na implikacijama za suradnju između regulatora iz zemalja Europske unije i onih izvan EU.

Uz spomenute aktivnosti, u sklopu EPRA-e osnovana je radna grupa za medijsku pismenost, s obzirom na važnost i aktualnost ove teme u digitalnom društvu i svijetu audiovizualnih medijskih usluga. Agencija za elektroničke medije je među dvadesetak članica te radne skupine koja se bavi razmjenom iskustava i prakse u osnivanju nacionalnih mreža za medijsku pismenost, utjecajem novog članka o medijskoj pismenosti u novoj Direktivi o audiovizualnim medijskim uslugama, pitanjima izvještavanja o medijskoj pismenosti i evaluacije projekata i inicijativa vezanih uz ovu temu. 

EPRA je mreža koja okuplja 53 nacionalna regulativna tijela iz 47 zemalja i platforma koja sadrži bazu komparativnih radnih dokumenata, prezentacija i informacija o regulaciji medija. Web stranica EPRA-e jedinstven je izvor  informacija i znanja o regulatorima i o implementaciji regulacije medija u Europi.

© 2019 Agencija za elektroničke medije, Jagićeva 31, 10 000 ZAGREB, HRVATSKA
kontaktirajte nas