EN

Vijeće

Agencijom za elektroničke medije (AEM) upravlja Vijeće za elektroničke medije.

Vijeće ima sedam članova. Predsjednika i članove Vijeća za elektroničke medije imenuje i razrješava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vijeća ujedno je i ravnatelj Agencije. Mandat članova Vijeća je 5 godina.

Vijeće donosi svoje odluke na sjednicama.

Članovi Vijeća AEM-a su: Josip Popovac, Robert TomljenovićVanja Gavran, Anita Malenica, Davor Marić, Damir Bučević.

Poslovnik o radu Vijeća za elektroničke medije 

Etički kodeks članova Vijeća za elektroničke medije 

Kontakt podaci Povjerenika za etiku i način podnošenja pritužbi

 


Josip Popovac, predsjednik

Uskoro opširnije...


Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika

Robert Tomljenović


 

 

 

 

 

 

Robert Tomljenović rođen je u Zagrebu 1966. Studirao je na Pravnom fakultetu, završio dodiplomski studij novinarstva i diplomski stručni studij Upravljanja poslovnim komunikacijama. Profesionalnu karijeru gradio je u elektroničkim medijima i audiovizualnoj industriji, radeći kao novinar, urednik i producent. Novinarsku karijeru započeo je na Radiju 101, u prvoj polovici devedesetih, radeći kao novinar i urednik vijesti. Na Obiteljskom radiju, kao glavni urednik informativnog programa, utemeljuje i postavlja informativni program. Televizijsku karijeru započeo je s Vijestima dana CCN-a (mreža lokalnih televizija), gdje je bio jedan od programskih utemeljitelja, te radio kao urednik i voditelj. Vijesti dana CCN-a, kao prva prava konkurencija informativnom programu HTV-a, dobile su 2000. godišnju nagradu HND-a. Osam godina radio je za BBC World service, prvo kao dopisnik, a zatim i urednik u zagrebačkom uredu. Potom je na RTL-u, kao prvi glavni urednik informativnog programa ustrojio informativni program, uveo nove koncepte televizijskih vijesti, te vodio projekte političkih debata i sportskih prijenosa. Od 2005. vodio je televizijsku producentsku kuću Ring Multimediju, te radio kao producent na ključnim projektima kao što su nagrađivana dokumentarna serija „Veliki brodolomi Jadrana",  humoristična serija „Bumerang" ili dramska serija „Počivali u miru". Od rujna 2013., odlukom Hrvatskog sabora, član je Vijeća za elektroničke medije, a u srpnju 2017. izabran je za zamjenika predsjednika Vijeća i ravnatelja Agencije za elektroničke medije.


 Vanja Gavran, član

Vgavran.jpg

Vanja Gavran rođen je 1976. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu Posušju (Bosna i Hercegovina), a studije kroatologije i sociologije diplomirao je 2001. na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija bio je i predsjednik Studenog zbora Hrvatskih studija i urednik studentskog lista „Student“. Po završetku studija radio je u Posušju u Gospodarskoj komori Županije zapadnohercegovačke kao referent za marketing, potom u Širokom Brijegu kao glasnogovornik Narodne stranke Radom za boljitak, da bi 2004. preselio u Sarajevo gdje do 2008. radi u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak, prvo kao suradnik za izdavaštvo i medije, a potom kao glavni tajnik Napretka. Od početka 2006. do ljeta 2007. honorarno je radio na Federalnoj televiziji kao voditelj Jutarnjeg programa. Krajem 2008. postaje rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskih telekomunikacija u Mostaru. Sredinom 2015. vraća se u Zagreb i radi na Al Jazeeri Balkans kao PR i novinar. Odlukom Hrvatskog sabora 14. srpnja 2017. imenovan je članom Vijeća za elektroničke medije.  Sudjelovao je i govorio na brojnim konferencijama kako u Hrvatskoj tako i diljem Europe.  


Anita Malenica, članica

Anita Malenica školovala se u Imotskom i Zagrebu, diplomirala na Fakultetu političkih znanosti 1991.godine. Kao novinarka i voditeljica radila je na radio Samoboru. Najveći dio svog profesionalnog rada provela je u redakciji unutarnje politike u Slobodnoj Dalmaciji, od 1994. do 2006. godine. Izvještavala je s brojnih međunarodnih i domaćih skupova i događaja, bila najmlađa izvjestiteljica iz Ureda predsjednika, izvještavala iz Sabora i Vlade te bila komentatorica. U Večernjem listu radila je od 2006. godine do 2011. g kao izvjestiteljica, komentatorica, blogerica te autorica putopisa „S Anitom po Hrvatskoj“. Pola godine bila je urednica i voditeljica emisije „Oči u oči“ na TV Mreži. Osnovala je produkciju „Alpha info“ u rujnu 2013. godine u okviru koje je  proizvodila emisije za Z1 televiziju. Bila je urednica i voditeljica emisije „S Anitom aktualno“. Tijekom svoje karijere bila je gost predavač na Visokoj poslovnoj školi Zagreb te Hrvatskim studijima na kolegijima vezanima za novinarstvo.Vodila je i tribine u Kulturno informativnom centru u Zagrebu. Utemeljiteljica je Instituta Vlado Gotovac te autorica projekta i scenarija filma „Put dobrote – fra Miro Babić među Kenijcima“. Više od 20 godina bavi se humanitarnim radom u Hrvatskoj i Keniji. Odlukom Hrvatskog sabora, 14.srpnja 2017.godine izabrana je za članicu Vijeća za elektroničke medije.


Davor Marić, član


Davor Marić, rođen  1961. u Splitu. Diplomirao politologiju (1983) i novinarstvo (1984) na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, magistrirao informacijske znanosti (1994) na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Na Filozofskom i Pravnom fakultetu u Splitu studentima držao  medijske kolegije, u statusu predavača.

Veći dio radnog vijeka odradio je u elektroničkim medijima:  počeo je 1977. kao honorarac na Radio Splitu, nastavio  za vrijeme studija 1979. na Radio Zagrebu. Zaposlen od 1983. do konca 1987. na Radio Splitu kao novinar. Početkom 1988. prelazi u Slobodnu Dalmaciju, gdje od reportera, pa političkog komentatora, 1993. postaje zamjenik glavnog urednika.  Od 1995. do konca 2011. je suvlasnik, direktor i glavni  urednik Radio Dalmacije. Koncem 2012. i u prvoj polovini 2013. radi kao direktor prodaje, marketinga i promocije Jadranskog radija (ex KL-Eurodom). Na javnom natječaju, sredinom 2013., izabran je za rukovoditelja HRT Centra Split. Početkom  svibnja 2016. vraća se aktivno novinarstvu,  kao urednik- koordinator izvještava o gospodarskim i političkim zbivanjima za Hrvatski radio  i Radio Split, te uređuje emisije Vijesti i Dnevnik Radio Splita. Odlukom Sabora,  14. srpnja 2017., imenovan je članom Vijeća za elektroničke medije. 


Damir Bučević, član

DB0011.JPG

Damir Bučević rođen je 1971. u Splitu. Diplomirani je dramski i audiovizualni umjetnik. Cijeli svoj dosadašnji radni vijek proveo je radeći u medijima i telekomunikacijskom sektoru. Prvi medijski angažman ostvaruje kao radijski voditelj na Radio Braču na kojem boravi od 1994. do 1997. Nakon toga prelazi na Radio Dalmaciju na kojoj je u eteru sve do 2001. Paralelno s radom u eteru razvija interes za produkcijsko-tehnički segment medija i donosi na hrvatsko tržište ideju o playout sustavima. Od 1999. do 2004. aktivan je u sektoru telekoma gdje je dvije godine dio Vipneta u nastajanju a nakon toga pozvan da vodi operacije Alcatel Mobile Divisiona za Hrvatsku i BiH. Koristeći vrijeme provedeno u telekomunikacijskom sektoru i dalje se bavi razvojem medija posebno s pogledom na distribucijske potencijale. Od 2004. do 2012. radi samostalne projekte kojima s jedne strane aktivno radi na promociji hrvatskog gospodarstva, vrijednosti koje Hrvatska posjeduje, spajajući najveće gospodarske subjekte i medije s baštinskim vrednotama koje nisu dovoljno poznate hrvatskoj ni svjetskoj javnosti. Radi na razvoju i implementaciji novih medija, prvi u Hrvatskoj ima izlistan internetski radio na svjetskim servisima. Razvija i retail – radio – aktivan kod nekoliko poslovnih subjekata. Radi kao glavni producent na prvoj regionalnoj poslovnoj televiziji Kapital Network. Angažiran od Ureda za e-Hrvatsku za rad na kreativnom rješenju kampanje gašenja analognog signala, gašenja signala po regijama i osiguranja nesmetanog prelaza na digitalno primanje signala. Od 2012. do izbora za člana Vijeća za elektroničke medije radi u Hrvatskom telekomu gdje je odgovoran za segment sporta na MAXtv-u. Radi na analizi ponude sportskih sadržaja, priprema strategiju pregovora, ugovaranje i pozicinioranje istog u sklopu programske sheme nakladnika Arena Sport. Organizira cjelokupnu produkciju sporta na MAXtv-u te upravlja najvećim produkcijskim zahvatom u Hrvatskoj.


 


 

© 2019 Agencija za elektroničke medije, Jagićeva 31, 10 000 ZAGREB, HRVATSKA
kontaktirajte nas