EN

Vijeće

Vijeće

Agencijom za elektroničke medije (AEM) upravlja Vijeće za elektroničke medije.

Vijeće ima sedam članova. Predsjednika i članove Vijeća za elektroničke medije imenuje i razrješava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vijeća ujedno je i ravnatelj Agencije. Mandat članova Vijeća je 5 godina.

Vijeće donosi svoje odluke na sjednicama.

Članovi Vijeća AEM-a su: Damir Hajduk, Robert Tomljenović, Suzana Kunac, Vanja Gavran, Anita Malenica, Davor Marić, Gordana Simonović.

Poslovnik o radu Vijeća za elektroničke medije 

Etički kodeks članova Vijeća za elektroničke medije 


Damir Hajduk, predsjednik

Dhajduk.jpg

Damir Hajduk rođen je 1967. godine u Zagrebu gdje je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Profesionalnu karijeru započeo je na poslovima marketinga informacijskih servisa svjetske agencije Reuters. Tijekom 1996. godine vodio je zagrebački ured regionalnog distributera ERP softvera Sun Systems nakon čega je postao direktor prodaje tvrtke Profil International. Od 2000. do 2007. uspješno sudjeluje u projektu izgradnje nacionalne mreže kabelske televizije DCM (današnji B.net Hrvatska) na mjestu komercijalnog direktora. Nakon kraćeg vremena provedenog na Hrvatskoj televiziji u svojstvu pomoćnika ravnatelja za ekonomske poslove izabran je 2009. godine u Hrvatskom saboru za člana Vijeća za elektroničke medije. U svibnju 2011. Damir Hajduk izabran je za potpredsjednika Europske platforme regulatora elektroničkih medija (EPRA), strukovne udruge koja broji 53 nezavisna regulatora elektroničkih medija iz 43 zemlje (www.epra.org). U lipnju 2014., Damiru Hajduku povjeren je još jedan petogodišnji mandat, te je postavljen na mjesto zamjenika predsjednice Vijeća. Odlukom Hrvatskog sabora, 14.srpnja 2017., Damir Hajduk imenovan je predsjednikom Vijeća za elektroničke medije i ravnateljem Agencije za elektroničke medije. 


Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika

Robert Tomljenović


 

 

 

 

 

 

Robert Tomljenović rođen je u Zagrebu 1966. Studirao je na Pravnom fakultetu, završio dodiplomski studij novinarstva i diplomski stručni studij Upravljanja poslovnim komunikacijama. Profesionalnu karijeru gradio je u elektroničkim medijima i audiovizualnoj industriji, radeći kao novinar, urednik i producent. Novinarsku karijeru započeo je na Radiju 101, u prvoj polovici devedesetih, radeći kao novinar i urednik vijesti. Na Obiteljskom radiju, kao glavni urednik informativnog programa, utemeljuje i postavlja informativni program. Televizijsku karijeru započeo je s Vijestima dana CCN-a (mreža lokalnih televizija), gdje je bio jedan od programskih utemeljitelja, te radio kao urednik i voditelj. Vijesti dana CCN-a, kao prva prava konkurencija informativnom programu HTV-a, dobile su 2000. godišnju nagradu HND-a. Osam godina radio je za BBC World service, prvo kao dopisnik, a zatim i urednik u zagrebačkom uredu. Potom je na RTL-u, kao prvi glavni urednik informativnog programa ustrojio informativni program, uveo nove koncepte televizijskih vijesti, te vodio projekte političkih debata i sportskih prijenosa. Od 2005. vodio je televizijsku producentsku kuću Ring Multimediju, te radio kao producent na ključnim projektima kao što su nagrađivana dokumentarna serija „Veliki brodolomi Jadrana",  humoristična serija „Bumerang" ili dramska serija „Počivali u miru". Od rujna 2013., odlukom Hrvatskog sabora, član je Vijeća za elektroničke medije, a u srpnju 2017. izabran je za zamjenika predsjednika Vijeća i ravnatelja Agencije za elektroničke medije.


Suzana Kunac, članica
 


Suzana Kunac rođena je 1971. godine u Splitu. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu  diplomirala je sociologiju 1998. godine, dok je zvanje magistre znanosti stekla 2002. godine na University College of London.  Završila je prijelazni doktorski studij “Komparativna politika” na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje joj je 2009. godine prihvaćena tema doktorskog rada "Komparativna analiza parlamentarnih izbornih kampanja stranaka od 2000. do 2011. g. u perspektivi konsolidacije demokracije u Hrvatskoj". 
Tijekom više od petnaest godina aktivna je u civilnom društvu gdje se bavila akcijskim istraživanjima, medijskim i javnim kampanjama, zagovaranjem te radom na više javnih politika: razvoj civilnog društva, zaštitom i promocijom ljudskih prava, antidiskriminacijskom politikom, politikom rodne ravnopravnosti. Iz područja kojima se bavila objavila je više znanstvenih i stručnih radova. Tijekom novinarske karijere radila je za različite medije: Radio Split, Omladinska iskra, Arkzin, Slobodna Dalmacija. Bila je članica Savjeta za razvoj civilnog društva i Upravnog odbora Centra za ljudska prava. Odlukom Hrvatskog Sabora, u travnju 2013. godine, imenovana je članicom Vijeća za elektroničke medije.

___________________________________________________________

 Vanja Gavran, član

Vgavran.jpg

Vanja Gavran rođen je 1976. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu Posušju (Bosna i Hercegovina), a studije kroatologije i sociologije diplomirao je 2001. na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija bio je i predsjednik Studenog zbora Hrvatskih studija i urednik studentskog lista „Student“. Po završetku studija radio je u Posušju u Gospodarskoj komori Županije zapadnohercegovačke kao referent za marketing, potom u Širokom Brijegu kao glasnogovornik Narodne stranke Radom za boljitak, da bi 2004. preselio u Sarajevo gdje do 2008. radi u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak, prvo kao suradnik za izdavaštvo i medije, a potom kao glavni tajnik Napretka. Od početka 2006. do ljeta 2007. honorarno je radio na Federalnoj televiziji kao voditelj Jutarnjeg programa. Krajem 2008. postaje rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskih telekomunikacija u Mostaru. Sredinom 2015. vraća se u Zagreb i radi na Al Jazeeri Balkans kao PR i novinar. Odlukom Hrvatskog sabora 14. srpnja 2017. imenovan je članom Vijeća za elektroničke medije.  Sudjelovao je i govorio na brojnim konferencijama kako u Hrvatskoj tako i diljem Europe.  


Anita Malenica, članica

Anita Malenica školovala se u Imotskom i Zagrebu, diplomirala na Fakultetu političkih znanosti 1991.godine. Kao novinarka i voditeljica radila je na radio Samoboru. Najveći dio svog profesionalnog rada provela je u redakciji unutarnje politike u Slobodnoj Dalmaciji, od 1994. do 2006. godine. Izvještavala je s brojnih međunarodnih i domaćih skupova i događaja, bila najmlađa izvjestiteljica iz Ureda predsjednika, izvještavala iz Sabora i Vlade te bila komentatorica. U Večernjem listu radila je od 2006. godine do 2011. g kao izvjestiteljica, komentatorica, blogerica te autorica putopisa „S Anitom po Hrvatskoj“. Pola godine bila je urednica i voditeljica emisije „Oči u oči“ na TV Mreži. Osnovala je produkciju „Alpha info“ u rujnu 2013. godine u okviru koje je  proizvodila emisije za Z1 televiziju. Bila je urednica i voditeljica emisije „S Anitom aktualno“. Tijekom svoje karijere bila je gost predavač na Visokoj poslovnoj školi Zagreb te Hrvatskim studijima na kolegijima vezanima za novinarstvo.Vodila je i tribine u Kulturno informativnom centru u Zagrebu. Utemeljiteljica je Instituta Vlado Gotovac te autorica projekta i scenarija filma „Put dobrote – fra Miro Babić među Kenijcima“. Više od 20 godina bavi se humanitarnim radom u Hrvatskoj i Keniji. Odlukom Hrvatskog sabora, 14.srpnja 2017.godine izabrana je za članicu Vijeća za elektroničke medije.


Davor Marić, član


Davor Marić, rođen  1961. u Splitu. Diplomirao politologiju (1983) i novinarstvo (1984) na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, magistrirao informacijske znanosti (1994) na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Na Filozofskom i Pravnom fakultetu u Splitu studentima držao  medijske kolegije, u statusu predavača.

Veći dio radnog vijeka odradio je u elektroničkim medijima:  počeo je 1977. kao honorarac na Radio Splitu, nastavio  za vrijeme studija 1979. na Radio Zagrebu. Zaposlen od 1983. do konca 1987. na Radio Splitu kao novinar. Početkom 1988. prelazi u Slobodnu Dalmaciju, gdje od reportera, pa političkog komentatora, 1993. postaje zamjenik glavnog urednika.  Od 1995. do konca 2011. je suvlasnik, direktor i glavni  urednik Radio Dalmacije. Koncem 2012. i u prvoj polovini 2013. radi kao direktor prodaje, marketinga i promocije Jadranskog radija (ex KL-Eurodom). Na javnom natječaju, sredinom 2013., izabran je za rukovoditelja HRT Centra Split. Početkom  svibnja 2016. vraća se aktivno novinarstvu,  kao urednik- koordinator izvještava o gospodarskim i političkim zbivanjima za Hrvatski radio  i Radio Split, te uređuje emisije Vijesti i Dnevnik Radio Splita. Odlukom Sabora,  14. srpnja 2017., imenovan je članom Vijeća za elektroničke medije. 


Gordana Simonović, članica

Više uskoro...


 

© 2018 Agencija za elektroničke medije, Jagićeva 31, 10 000 ZAGREB, HRVATSKA
kontaktirajte nas