EN

Vijeće

Vijeće

Agencijom za elektroničke medije (AEM) upravlja Vijeće za elektroničke medije.

Vijeće ima sedam članova. Predsjednika i članove Vijeća za elektroničke medije imenuje i razrješava Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vijeća ujedno je i ravnatelj Agencije. Mandat članova Vijeća je 5 godina.

Vijeće donosi svoje odluke na sjednicama.

Članovi Vijeća AEM-a su: Mirjana Rakić, Damir Hajduk, Suzana Kunac, Vesna Roller, Gordana Simonović, Robert Tomljenović.

Poslovnik o radu Vijeća za elektroničke medije 

Etički kodeks članova Vijeća za elektroničke medije 

Mirjana Rakić, predsjednica

Rakic.jpgMirjana Rakić

 Mirjana Rakić školovala se u Zagrebu, diplomirala na Fakultetu političkih znanosti 1970. gdje je bila i na magisteriju iz međunarodnih odnosa. Kao novinar radila je u Informativnom programu Zagrebačke TV, kasnije HTV-a, od 1972. do kraja 2013. Najveći dio svog profesionalnog rada bila je u redakciji Vanjske politike. Izvještavala je s brojnih međunarodnih skupova i događaja, bila je urednica redakcije, urednica i voditeljica mnogih političkih programa uključujući i središnjeg dnevnika, glavna urednica Informativno-dokumentarnog programa te v.d. ravnateljice HTV-a. Sudjelovala je u realizaciji niza značajnih projekata HTV-a. Za svoj  novinarski rad primila je niz priznanja uključujući HND-ove nagrade Zlatno pero 1987. i Otokar Keršovani za životno djelo 1998. te HRT-ovu nagradu Ivan Šibl za životno djelo 1990. Odlukom Hrvatskog sabora, 1.veljače 2014., Mirjana Rakić imenovana je predsjednicom Vijeća za elektroničke medije i ravnateljicom Agencije za elektroničke medije. 


Damir Hajduk, zamjenik predsjednice

Dhajduk4Damir Hajduk

 

 

 

 

 

 

Damir HAJDUK rođen je 1967. godine u Zagrebu gdje je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Profesionalnu karijeru započeo je na poslovima marketinga informacijskih servisa svjetske agencije Reuters. Tijekom 1996. godine vodio je zagrebački ured regionalnog distributera ERP softvera Sun Systems nakon čega je postao direktor prodaje tvrtke Profil International. Od 2000. do 2007. uspješno sudjeluje u projektu izgradnje nacionalne mreže kabelske televizije DCM (današnji B.net Hrvatska) na mjestu komercijalnog direktora. Nakon kraćeg vremena provedenog na Hrvatskoj televiziji u svojstvu pomoćnika ravnatelja za ekonomske poslove izabran je 2009. godine u Hrvatskom saboru za člana Vijeća za elektroničke medije. U svibnju 2011. Damir Hajduk izabran je za potpredsjednika Europske platforme regulatora elektroničkih medija (EPRA), strukovne udruge koja broji 53 nezavisna regulatora elektroničkih medija iz 43 zemlje (www.epra.org). U lipnju 2014., Damiru Hajduku povjeren je još jedan petogodišnji mandat, te je postavljen na mjesto zamjenika predsjednice Vijeća.


Suzana Kunac, članica
 


Suzana KUNAC rođena je 1971. godine u Splitu. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu  diplomirala je sociologiju 1998. godine, dok je zvanje magistre znanosti stekla 2002. godine na University College of London.  Završila je prijelazni doktorski studij “Komparativna politika” na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje joj je 2009. godine prihvaćena tema doktorskog rada "Komparativna analiza parlamentarnih izbornih kampanja stranaka od 2000. do 2011. g. u perspektivi konsolidacije demokracije u Hrvatskoj". 
Tijekom više od petnaest godina aktivna je u civilnom društvu gdje se bavila akcijskim istraživanjima, medijskim i javnim kampanjama, zagovaranjem te radom na više javnih politika: razvoj civilnog društva, zaštitom i promocijom ljudskih prava, antidiskriminacijskom politikom, politikom rodne ravnopravnosti. Iz područja kojima se bavila objavila je više znanstvenih i stručnih radova. Tijekom novinarske karijere radila je za različite medije: Radio Split, Omladinska iskra, Arkzin, Slobodna Dalmacija. Bila je članica Savjeta za razvoj civilnog društva i Upravnog odbora Centra za ljudska prava. Odlukom Hrvatskog Sabora, u travnju 2013. godine, imenovana je članicom Vijeća za elektroničke medije.

___________________________________________________________

 Vesna Roller, članica

 

 

 

 

 

Vesna ROLLER rođena je 1956. godine u Zagrebu. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1980. diplomirala je komparativnu književnost te jugoslavenske jezike i književnosti. Od 2003. godine pohađala je poslijediplomski te potom doktorski studij Komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje joj je 2008. godine prihvaćena tema doktorskog rada. Tijekom više od dvadeset godina profesionalnog bavljenja novinarstvom radila je za brojne medije, uključujući Radio Zagreb, Slobodnu Dalmaciju, Arkzin, Feral Tribune, Poslovni dnevnik, Novi list. Deset godina bila je urednica i voditeljica informativnih emisija Radija slobodna Europa (Radio Free Europe). Tijekom novinarske karijere pokrivala je širok raspon tema i područja – kulturu, domaću i međunarodnu politiku, europske integracije, civilnu scenu. Za promicanje ljudskih prava u novinarskom radu 2011. godine nagrađena je Rodinim perom. Bila je članica Izvršnog i Nadzornog odbora Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatskog vijeća za medije (HVM) te Povjerenstva za medije pri Vladinom uredu za ravnopravnost spolova. Odlukom Hrvatskog Sabora, u lipnju 2012. godine, imenovana je članicom Vijeća za elektroničke medije.


Gordana Simonović, članica

Više uskoro...


Robert Tomljenović, član

Robert Tomljenović rođen je u Zagrebu 1966. Studirao je na Pravnom fakultetu, završio dodiplomski studij novinarstva, a profesionalnu je karijeru gradio u elektroničkim medijima i audiovizualnoj industriji, radeći kao novinar, urednik i producent. Novinarsku karijeru započeo je na Radiju 101, u prvoj polovici devedesetih, radeći kao novinar i urednik vijesti. Na Obiteljskom radiju, kao glavni urednik informativnog programa, utemeljuje i postavlja informativni program. Televizijsku karijeru započeo je s Vijestima dana CCN-a (mreža lokalnih televizija), gdje je bio jedan od programskih utemeljitelja, te radio kao urednik i voditelj. Vijesti dana CCN-a, kao prva prava konkurencija informativnom programu HTV-a, dobile su 2000. godišnju nagradu HND-a. Osam godina radio je za BBC World service, prvo kao dopisnik, a zatim i urednik u zagrebačkom uredu. Potom je na RTL-u, kao prvi glavni urednik informativnog programa ustrojio informativni program, uveo nove koncepte televizijskih vijesti, te vodio projekte političkih debata i sportskih prijenosa. Od 2005. vodio je televizijsku producentsku kuću Ring Multimediju, te radio kao producent na ključnim projektima kao što su nagrađivana dokumentarna serija „Veliki brodolomi Jadrana",  humoristična serija „Bumerang" ili dramska serija „Počivali u miru". Od rujna 2013., odlukom Hrvatskog sabora, član je Vijeća za elektroničke medije.

© 2017 Agencija za elektroničke medije, Jagićeva 31, 10 000 ZAGREB, HRVATSKA
kontaktirajte nas